hemsida djur3.png

Om Djuren i Skogen


Vi är den ideella föreningen Djuren i skogen. Sedan 2010 arrangerar vi festivalen Skogsfesten vid torpet Fåfängerud, ett stenkast från Lästvik Säteri i Dalsland. Vi är ett blandat gäng som kommit samman ur intresset för miljöarbete och kultur. En del av oss har arbetat med festivalen sedan starten, andra tillkommer för varje år.

Vi försöker skapa en festival som inte kostar skjortan varken för besökare eller miljö. Väldigt mycket går att skapa av väldigt lite - bara en har viljan, ett gott gäng och skoj undertiden. Vi strävar efter att ha en solidarisk, jämställd och jämlik fördelning både på scen, bland konstnärer, aktivitetsledare och i allt vårt eget arbete.

Vill du vara med? Vi välkomnar alltid fler att vara med och skapa festivalen eller hänga med på våra arbetshelger. Skicka ett mail till info@skogsfesten.se! Vi svarar olika bra och snabbt beroende på årstid. Under våren är vi som mest vakna, och under hösten sover vi för det mesta.

40168307_1300608650076648_7034281056383533056_o.jpg
hemsida djur5.png

Miljöarbete


En av anledningarna till att Skogsfesten över huvud taget existerar är att vi vill ta reda på hur miljöokej en festival faktiskt kan bli. En stor del av vårt arbete går ut på att analysera vad vi gör, reda ut var vi är sämst, hur vi kan förbättra oss och det på roligast möjliga sätt. För det skall vara kul att vara snäll. Mot både miljön och andra. Den här sidan uppdateras löpande, i takt med att vi tänker.

 
  • Vi spenderar många vårhelger åt att spika och såga och skruva och bråta med våra olika byggnader ute i skogen. På senare år har bland annat lador renoverats, toaletter, storscener och DJ-hus knåpats ihop. Men hur gör vi då, när vi vill bygga så miljösnällt som möjligt?

    Jo, det vi nybygger försöker vi bygga av svinnmaterial - förkastat, övergivet och ensamt skrot, som oftast förbränns till ingen nytta alls men likaväl kan användas av oss till finfina hus, skyltar och annat skoj. Vi har fått plocka ner en lagerbyggnad i Mellerud för att ta vara på virke, korrugerad plåt och isoleringsskivor som annars skulle skrotats. Ibland hämtar vi finfint virke på Billingsfors nedlagda sågverk. Under åren har vi också tagit ett gött antal vändor till Almedahls textilfabrik i Kinna och har av tyget skapat allt från hängmattor, rep och skyltar till provisoriska väggar. Känner du till något som ska kastas? Hojta på oss så kommer vi och räddar!

    De senaste åren har vi också börjat fördjupa oss i byggnadsvård, och försöker ta hand om de gamla husen på området på ett traditionsenligt och miljövettigt vis. Just nu pågår ett arbete med att isolera och lerklina vårat gamla timmertorp.

    När det kommer till scenutrustning och allt annat sånt som hör till det tekniska kring festivalen, så är reparation vårt motto. Genom många studiecirklar har vi lärt oss reparera sånt som annars skulle slängts; allt ifrån högtalare till ljus. Vi delade dessutom grejerna med vår kompisfestival Algotfestivalen för några år sen, och med tiden utvecklades verksamheten Returkultur ur det här. Idag är det en separat ideell förening som sysslar med återbruk, delning och miljöarbete inom konst och kultur. De samlar in scenteknik och andra prylar som annars hade slängts eller som står oanvända, lagar under folkbildande former om det är trasigt och lånar sedan ut till kulturaktörer, som till exempel Djuren i Skogen.

  • Vi gillar svinnmatlagning! Ett av våra absolut största miljöproblem idag är all mat som hamnar i soptunnor istället för i diverse magar. Hur kan vi bryta det här kolossalt kaotiska tramset? Djuren i skogen gör det i samarbete med Resursrestaurangen, som i sin tur samarbetar med olika matbutiker i Göteborg. De räddar sånt som butikerna tänkt slänga för att sen tillaga, servera och äta upp det! 

    Hur fräscht är det här då? Jamen faktiskt jättefräscht, gott och härligt! Kom till Skogsfesten och smaka så får du se! Vårt kök serverar frukost, lunch och middag under hela festivalen. Allt är vegetariskt och lagat på svinn, eventuella svinnade animalier är tydligt uppmärkta och allt annat köpt i mat- och dryckesväg som vi kompletterar med är alltid ekologiskt. För matlagning och varmvatten har vi byggt en raketspis av ett gammalt badkar och lite gamla gjutjärnsattiraljer.

  • Förpackningsskräp är ett svårt problem att komma undan. Varje år frågar vi oss själva vad vi kan bli bättre på och kikar på vårt miljöarbete med lupp. Kåsorna konkurrerar sedan länge med engångsförpackningarna här på Skogsfesten. 2018 började vi även med skogens egna pantflaskor under festivalen, för satsa mer på dryck från tapp istället för att skapa en massa burk- och flaskavfall. Studiecirkeln i dryckestillverkning startade och 150 liter kombucha bryggdes innan festivalen. Utöver sånt skoj serverades all folköl, saft och övrig dryck på tapp. Kom ihåg att inte packa med onödigt skräp till skogen, sortera allt som ändå slinker med i våra flertaliga skräpsorteringstunnor (och handla mer förpackningsfritt hemma för den delen!).

  • Vi försöker varje år nå ett hundra procent fossilfritt transporterande i samband med Skogsfesten. Av människor, högtalare, matsvinn och diverse. Elbilar har varit det som vi för det mesta surrat fram i när vi åkt ut i skogen och ordnat med festivalen. Räckvidden är förstås något en får planera lite med när en ska ut på långresa, men vem vill inte ta en paus och tvingas njuta lite av livet emellanåt? Bilarna har vi hyrt från elbilspool i Göteborg. För varför ska varenda kotte sitta och häcka på en egen bil när de större delen av tiden vi lever står orörda på parkeringsplatsen? Dela istället!

    Sedan 2023 har priserna på att hyra elbilarna blivit aldeles för högt för oss, så nu tankar vi i så hög grad vi kan våra arrangörsbilar med HVO istället. Hydrotreated Vegetable Oil är ett ganska käckt alternativ till fossil diesel. Alla bilar som kan gå på diesel kan helt enkelt istället tankas med HVO. Det är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt- och djurfetter, och tillverkas huvudsakligen av olika restprodukter och avfall, som vegetabiliska och animaliska fetter och oljor. HVO leder ju fortfarande till koldioxidutsläpp, men är ett bra alternativ i övergångsfasen till ett helt miljösnällt samhälle, i och med att det går att använda i fossilhärken!

    Besökarnas och deltagarnas resande i samband med evenemang är något av den klurigaste nöten att knäcka när det kommer till miljöklokt arrangörsskap. Vi försöker peppa våra långväga besökare att åka kollektivt eller med vår busspartner Rättbuss istället för att ta bilen. Många lokala besökare väljer också att cykla eller gå.

  • 2016 nåddes en efterlängtad milstolpe på Skogsfesten: hela festivalen kunde köras fossilfritt! Men hur fick vi lamporna att lysa och sångrösterna att eka där mitt ute i storskogen? Jo, våra solceller stoltserar vanligtvis uppe på torpakullen och drar in energi åt oss under hela festivalen. När solen vandrar över himlen får vi titt som tätt springa upp och vända på panelerna.

    Skogsfesten har lånat ihop drygt 4 kW solceller, fått tag på två ton batterier och ett stort lass växelriktare från kasserade UPS’er från serverhallar runt om i landet.

    Det här med att driva en festival på solenergi är något som tar mycket tid och kraft. Alla år har vi helt enkelt inte den möjligheten, eftersom vi arrangörer gör detta helt ideellt. Så vissa år, som till exempel 2023, får vi istället ta hjälp av elverk.

    Vi brukar låna olika elverk som kör på HVO, som vi använder när vi inte kan använda solceller. Det är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt- och djurfetter, och tillverkas huvudsakligen av olika restprodukter och avfall, som vegetabiliska och animaliska fetter och oljor. Mer om det kan du läsa under “transporter”.

  • Description text goes here
000029 (1).jpeg
hemsida djur6.png

Folkbildning


Djuren i skogen arbetar radikalt med miljöfrågor inom kulturproduktion. Det handlar om allt från elektronik till matförädling. Folkbildning och återbruk är vårt motto! Vi jobbar mer och mer för varje år på att sprida den kunskap vi har skaffat oss under de år vi vi har arrangerat Skogsfesten. Vi vill sprida den både inom, och utanför vår egen förening. Ett beprövat sätt är att göra detta i studiecirkelform, vilket vi gör i samarbete med Studiefrämjandet, och välkomnar alla som är intresserade. Inga krav på någon förkunskap, vi blir klokast tillsammans!

Hör av er om ni vill engagera er i våra studiecirklar på folkbildning@skogsfesten.se.

 
 
40222288_1300608200076693_3542011025945526272_o.jpg

Djuren i skogen samarbetar med:


Dals Långeds Utvecklingsråd